RĘKAWICE OCHRONNE A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE
RĘKAWICE OCHRONNE RĄK A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

Na każdy centymetr kwadratowy powierzchni dłoni może przypadać średnio od 50 tysięcy do 5 milionów drobnoustrojów. Oprócz bakterii wchodzących w skład mikroflory fizjologicznej, znajdują się tam również bakterie chorobotwórcze, wirusy, pasożyty i grzyby, korzystające ze sprzyjających warunków do rozwoju i namnażania. Według raportu WHO, ok. 70% zakażeń epidemicznych jest wywoływanych na skutek przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

Zastosowanie rękawiczek ochronnych jest bardzo ważnym elementem środków ochrony osobistej. Ich zadaniem jest bezpośrednie zabezpieczenie osoby, która je zakłada, przed kontaktem z drobnoustrojami i negatywnym wpływem środków chemicznych a także ograniczenie przenoszenia zakażeń na inne osoby oraz powierzchnie. Rękawiczki powinny być wykonane z materiału o odpowiedniej wytrzymałości mechanicznej, odporności chemicznej, zapewniać komfort i wygodę użytkowania również podczas dłuższego stosowania, jednocześnie nie powodując reakcji alergicznych.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając rękawiczki ochronne:

- przeznaczenie i czas użytkowania / rozmiar i komfort pracy / elastyczność i wytrzymałość

Rodzaje rękawiczek ochronnych:

- lateksowe / winylowe / nitrylowe / foliowe

Rękawiczki lateksowe są wykonane z kauczuku naturalnego charakteryzują się wysoką odpornością na działanie chemikaliów i dużą wytrzymałością na przetarcie i rozerwanie. Są cienkie, elastyczne i nie krępują ruchów, ale mogą powodować uczulenia ze względu na obecność alergizujących białek w roztworze kauczuku, z którego wytwarza się lateks.

Rękawiczki winylowe wykonywane są z polichlorku winylu, czyli PCV. Skutecznie chronią przed środkami chemicznymi, tłuszczami i olejami. Są dobrą alternatywą dla osób uczulonych na lateks, sprawdzają się zwłaszcza do ochrony dłoni przy czynnościach niewymagających dużej precyzji, mogą pozostawiać na rękach swój charakterystyczny zapach. Ze względu na mniejszą elastyczność, wymagane jest ich właściwe dopasowanie do rozmiaru dłoni, zbyt małe rękawice mogą zostać rozerwane przy próbie zakładania, zbyt duże nie będą gwarantować wygody użytkowania i precyzji pracy. Są najczęściej stosowane w handlu, gastronomii i przemyśle oraz przy czynnościach wymagających ochrony rąk przed zabrudzeniem.

Rękawiczki nitrylowe łączą wysoki komfort, wytrzymałość i bezpieczeństwo użytkowania. Wykonane z syntetycznego kauczuku nie powodują reakcji alergicznych. Dobrze dopasowują się do dłoni i gwarantują dobre wyczucie dotyku. Materiał charakteryzuje się dobrą przyczepnością, co ułatwia stabilne trzymanie śliskich przedmiotów. Dzięki wysokiej odporności na agresywne chemikalia, kwasy, oleje i rozpuszczalniki oraz dobrej wytrzymałości na ścieranie i rozdarcie są najczęściej wybieranym rozwiązaniem dla długotrwałego użytkowania w medycynie, kosmetyce, przemyśle i handlu.

Rękawiczki foliowe z polietylenu – tzw. zrywki zapewniają tylko podstawową ochronę doraźną, dopuszczone do kontaktu z żywnością, mogą pełnić rolę doraźnego zabezpieczenia na krótki czas, np. w trakcie zakupów. Najczęściej występują w uniwersalnym rozmiarze, który nie zapewnia dobrego dopasowania ani przyczepności.

Ważnym aspektem, o którym należy pamiętać, dotyczącym bezpieczeństwa użytkowania i ochrony przed przenoszeniem drobnoustrojów, jest fakt, że niezależnie od rodzaju materiału wykonania, rękawiczki jednorazowe należy wyrzucić po zdjęciu z dłoni, tylko wówczas spełnią swoją rolę, zgodną z ich przeznaczeniem.

Artykuły
RĘKAWICE OCHRONNE A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

Na każdy centymetr kwadratowy powierzchni dłoni może przypadać średnio od 50 tysięcy do 5 milionów drobnoustrojów. Oprócz bakterii wchodzących w skład mikroflory fizjologicznej, znajdują się tam również bakterie chorobotwórcze, wirusy, pasożyty i grzyby, korzystające ze sprzyjających warunków do rozwoju i namnażania. Według raportu WHO, ok. 70% zakażeń epidemicznych jest wywoływanych na skutek przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

DLACZEGO STOSUJEMY SPRZĘT WYKRYWALNY

Proces produkcji żywności i opakowań używanych w tej branży wymaga zastosowania szczególnych sposobów ochrony. Chodzi tu nie tylko o istniejące zagrożenia bakteryjne, ale także możliwość przedostania się do produktu narzędzi i innego drobnego sprzętu lub ich fragmentów. Najczęściej wynika to z nieuwagi pracowników zakładu i nie niesie za sobą poważniejszych skutków, jednak w skrajnych przypadkach następstwa mogą być dla firmy katastrofalne.

DLACZEGO STOSUJEMY PODZIAŁ NA STREFY OZNACZONE KOLORAMI.

Jednym z celów stosowanego systemu HACCP jest dążenie do minimalizowania zakażeń bakteryjnych w zakładach przetwarzających żywność lub wszelkie artykuły mające styczność z żywnością. Elementem podstawowym jest ustalenie na terenie zakładu stref związanych z etapami produkcji, tak by ograniczać ryzyko kontaminacji produktu, strefom tym następnie przydzielone zostają kolory.

Infolinia:

12 283 02 63

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl