Blog wpisy

Pokaż wszystko

Ewolucja standardów: BRC i stosowanie długopisów wykrywalnych

Ewolucja standardów: BRC i stosowanie długopisów wykrywalnych

Najnowsze wydanie certyfikacji BRC Food Safety - wersja 9, dotyczy ewolucji najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Wiele zakładów ma już za sobą audyt zgodny z tą wersją. Wczesne dane zostały udostępnione pod koniec zeszłego roku i obejmują tematy takie jak: kontrola produktu, standardy zakładu, personel i bezpieczeństwo żywności. Zawiera także bezpośrednie odniesienie do długopisów w Klauzuli 4.9.6.2.

Podstawy mycia rąk w branży spożywczej

Podstawy mycia rąk w branży spożywczej

Aż trudno sobie wyobrazić, że jeszcze w połowie XIX wieku lekarze przed operacją nie odkażali dłoni. O znaczeniu mycia rąk wiemy od Ignaza Semmelweisa, nazwanego ojcem antyseptyki i to dzięki niemu zawdzięcza się zwrócenie uwagi na potrzebę odkażania rąk przed wykonywaniem badań i zabiegów medycznych. Niedawno światowa pandemia COVID-19 przypomniała nam o konieczności regularnej i skutecznej higieny rąk, aby ograniczyć rozprzestrzenianie wirusów. Według UNICEF, prosta czynność mycia rąk mydłem i czystą wodą może ratować życie i zmniejszać zachorowania, pomagając zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych pozostawianych na powierzchniach, przenoszonych przez powietrze i przez ludzkie odchody lub żywność. Wiele kluczowych patogenów przenoszonych przez żywność można kontrolować poprzez właściwą higienę rąk, w tym norowirusy, Salmonellę, Campylobacter, E. coli, Listerię i Vibrio cholerae.

5 KROKÓW, ABY SALMONELLA NIE ZNALAZŁA SIĘ W TWOIM PRODUKCIE!

5 kroków, aby SALMONELLA nie znalazła się w twoim produkcie!

Z jakimi produktami spożywczymi kojarzysz Salmonellę? Większość ludzi uważa, ze to surowe mięso i jaja, a rzadziej w produktach suchych lub sypkich, takich jak mąka czy orzechy. Niemniej jednak, Salmonella to bardzo odporna bakteria i może przetrwać we wszystkich rodzajach żywności.

W pigułce: Salmonella to główna przyczyna chorób przenoszonych przez żywność. Szacuje się, że bakterie Salmonelli powodują ponad 90 milionów przypadków biegunek co roku na całym świecie.
Najczęstsze objawy zatrucia Salmonellą to biegunka, skurcze brzucha i gorączka w ciągu 12 do 72 godzin od spożyciu skażonego produktu. Choroba zazwyczaj trwa od 2 do 7 dni, i większość ludzi nie potrzebuje leczenia. Jednak bywają przypadki, gdzie zatrucie Salmonellą może być poważne, a nawet prowadzić do śmierci.

Detektory metali vs Detektory X-ray

Detektory metali vs Detektory X-ray

Bezpieczeństwo ma kluczowe znaczenie w branży spożywczej. Zanieczyszczenia takie jak metale, szkło lub kamienie, mogą zagrażać konsumentom, uszkadzać urządzenia produkcyjne i zniszczyć reputację marki. Detektory metali i maszyny x-ray są najlepszą linią obrony w identyfikowaniu ciał obcych i zanieczyszczeń w produkcji spożywczej.
Wiele firm zastanawia się, czy lepsza jest maszyna rentgenowska czy detektor metali!

Sprzęt do czyszczenia ręcznego

SPRZĘT DO CZYSZCZENIA RĘCZNEGO

Czystość urządzeń, sprzętu i powierzchni roboczych na terenie zakładu przemysłowego jest zagadnieniem o priorytetowym znaczeniu i ma bezpośredni wpływ na jakość i zgodność wytwarzanych produktów w branżach: spożywczej, opakowaniowej i kosmetycznej. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia nawet 23 miliony osób rocznie w Europie choruje w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności, a kilka tysięcy z tego powodu umiera. Obszary zagrożeń to najczęściej bakterie i wirusy, ale również alergeny, substancje chemiczne oraz ciała obce.

RĘKAWICE OCHRONNE RĄK A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

RĘKAWICE OCHRONNE A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

Na każdy centymetr kwadratowy powierzchni dłoni może przypadać średnio od 50 tysięcy do 5 milionów drobnoustrojów. Oprócz bakterii wchodzących w skład mikroflory fizjologicznej, znajdują się tam również bakterie chorobotwórcze, wirusy, pasożyty i grzyby, korzystające ze sprzyjających warunków do rozwoju i namnażania. Według raportu WHO, ok. 70% zakażeń epidemicznych jest wywoływanych na skutek przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

DLACZEGO STOSUJEMY SPRZĘT WYKRYWALNY

DLACZEGO STOSUJEMY SPRZĘT WYKRYWALNY

Proces produkcji żywności i opakowań używanych w tej branży wymaga zastosowania szczególnych sposobów ochrony. Chodzi tu nie tylko o istniejące zagrożenia bakteryjne, ale także możliwość przedostania się do produktu narzędzi i innego drobnego sprzętu lub ich fragmentów. Najczęściej wynika to z nieuwagi pracowników zakładu i nie niesie za sobą poważniejszych skutków, jednak w skrajnych przypadkach następstwa mogą być dla firmy katastrofalne.

DLACZEGO STOSUJEMY PODZIAŁ NA STREFY OZNACZONE KOLORAMI.

DLACZEGO STOSUJEMY PODZIAŁ NA STREFY OZNACZONE KOLORAMI.

Jednym z celów stosowanego systemu HACCP jest dążenie do minimalizowania zakażeń bakteryjnych w zakładach przetwarzających żywność lub wszelkie artykuły mające styczność z żywnością. Elementem podstawowym jest ustalenie na terenie zakładu stref związanych z etapami produkcji, tak by ograniczać ryzyko kontaminacji produktu, strefom tym następnie przydzielone zostają kolory.

VIKAN HYGIENE SYSTEM

VIKAN HYGIENE SYSTEM

Produkty Vikan dla systemu HACCP przeznaczone są do długotrwałego i intensywnego użytkowania, znajdują odbiorców nastawionych na wysoką jakości wykonania.

RĘKAWICE OCHRONNE A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE
RĘKAWICE OCHRONNE RĄK A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

Na każdy centymetr kwadratowy powierzchni dłoni może przypadać średnio od 50 tysięcy do 5 milionów drobnoustrojów. Oprócz bakterii wchodzących w skład mikroflory fizjologicznej, znajdują się tam również bakterie chorobotwórcze, wirusy, pasożyty i grzyby, korzystające ze sprzyjających warunków do rozwoju i namnażania. Według raportu WHO, ok. 70% zakażeń epidemicznych jest wywoływanych na skutek przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

Zastosowanie rękawiczek ochronnych jest bardzo ważnym elementem środków ochrony osobistej. Ich zadaniem jest bezpośrednie zabezpieczenie osoby, która je zakłada, przed kontaktem z drobnoustrojami i negatywnym wpływem środków chemicznych a także ograniczenie przenoszenia zakażeń na inne osoby oraz powierzchnie. Rękawiczki powinny być wykonane z materiału o odpowiedniej wytrzymałości mechanicznej, odporności chemicznej, zapewniać komfort i wygodę użytkowania również podczas dłuższego stosowania, jednocześnie nie powodując reakcji alergicznych.

Na co warto zwrócić uwagę wybierając rękawiczki ochronne:

- przeznaczenie i czas użytkowania / rozmiar i komfort pracy / elastyczność i wytrzymałość

Rodzaje rękawiczek ochronnych:

- lateksowe / winylowe / nitrylowe / foliowe

Rękawiczki lateksowe są wykonane z kauczuku naturalnego charakteryzują się wysoką odpornością na działanie chemikaliów i dużą wytrzymałością na przetarcie i rozerwanie. Są cienkie, elastyczne i nie krępują ruchów, ale mogą powodować uczulenia ze względu na obecność alergizujących białek w roztworze kauczuku, z którego wytwarza się lateks.

Rękawiczki winylowe wykonywane są z polichlorku winylu, czyli PCV. Skutecznie chronią przed środkami chemicznymi, tłuszczami i olejami. Są dobrą alternatywą dla osób uczulonych na lateks, sprawdzają się zwłaszcza do ochrony dłoni przy czynnościach niewymagających dużej precyzji, mogą pozostawiać na rękach swój charakterystyczny zapach. Ze względu na mniejszą elastyczność, wymagane jest ich właściwe dopasowanie do rozmiaru dłoni, zbyt małe rękawice mogą zostać rozerwane przy próbie zakładania, zbyt duże nie będą gwarantować wygody użytkowania i precyzji pracy. Są najczęściej stosowane w handlu, gastronomii i przemyśle oraz przy czynnościach wymagających ochrony rąk przed zabrudzeniem.

Rękawiczki nitrylowe łączą wysoki komfort, wytrzymałość i bezpieczeństwo użytkowania. Wykonane z syntetycznego kauczuku nie powodują reakcji alergicznych. Dobrze dopasowują się do dłoni i gwarantują dobre wyczucie dotyku. Materiał charakteryzuje się dobrą przyczepnością, co ułatwia stabilne trzymanie śliskich przedmiotów. Dzięki wysokiej odporności na agresywne chemikalia, kwasy, oleje i rozpuszczalniki oraz dobrej wytrzymałości na ścieranie i rozdarcie są najczęściej wybieranym rozwiązaniem dla długotrwałego użytkowania w medycynie, kosmetyce, przemyśle i handlu.

Rękawiczki foliowe z polietylenu – tzw. zrywki zapewniają tylko podstawową ochronę doraźną, dopuszczone do kontaktu z żywnością, mogą pełnić rolę doraźnego zabezpieczenia na krótki czas, np. w trakcie zakupów. Najczęściej występują w uniwersalnym rozmiarze, który nie zapewnia dobrego dopasowania ani przyczepności.

Ważnym aspektem, o którym należy pamiętać, dotyczącym bezpieczeństwa użytkowania i ochrony przed przenoszeniem drobnoustrojów, jest fakt, że niezależnie od rodzaju materiału wykonania, rękawiczki jednorazowe należy wyrzucić po zdjęciu z dłoni, tylko wówczas spełnią swoją rolę, zgodną z ich przeznaczeniem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl