Produkty Vikan dla systemu HACCP przeznaczone są do długotrwałego i intensywnego użytkowania, znajdują odbiorców nastawionych na wysoką jakości wykonania.
Firma Vikan jest światowym liderem w produkcji artykułów używanych w sektorach:
- przetwórstwa i obrotu spożywczego - zakładach mięsnych, mleczarniach, produkcji garmażeryjnej, restauracjach i stołówkach, przetwórniach owocowo warzywnych, zakładach rybnych, ciastkarskich i piekarskich, przy produkcji przypraw i dodatków spożywczych, rozlewniach wód, miejscach konfekcjonowania
- dystrybucji i produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego
- przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym – produkcji leków, materiałów opatrunkowych, suplementów diety, produkcji drobnego sprzętu medycznego
- służbie zdrowia i wszystkich innych miejscach, gdzie wymagane jest utrzymanie podwyższonych norm higienicznych
- UŻYCIE ODPORNYCH MATERIAŁÓW
Wieloletnie doświadczenie firmy, testy i analizy zużycia pozwoliły wytworzyć doskonałą gamę narzędzi do profesjonalnego zastosowania. Trudne warunki pracy, wyśrubowane normy ochrony bakteriologicznej oraz intensywne użytkowanie (często w systemie 2 lub 3 zmianowym) stawiają przed producentami tego typu sprzętu coraz wyższe wymagania. Dlatego do wytworzenia produktów Vikan zastosowano specjalne, mocne i nienasiąkliwe materiały, wyprodukowane z tworzyw opartych na granulatach najwyższej jakości. Dzięki temu szczotki, wiaderka, zmiotki, skrobki i pozostały sprzęt, w czasie codziennej eksploatacji gromadzą mniej wilgoci, szybciej wysychają i wolniej się zużywają.
Dodatkowym atutem jest odporność na niskie i wysokie temperatury (dla większości produktów Vikana to zakres -25°C do 121°C), pozwalająca bezpiecznie użytkować tego typu sprzęt w chłodniach i komorach, a także przeprowadzać sterylizację termiczną. Świadomość wynikającą z potrzeb i specyfiki procesów technologicznych, określiła też produkty Vikana w zakresie odporności na kontakt z kwasami i zasadami, firma deklaruje bezpieczny przedział między 1,5ph a 13ph. Wszelkie dopuszczone detergenty, używane zgodnie z ich przeznaczeniem i dawkami, mogą mieć kontakt z produktami z tworzywa sztucznego firmy Vikan.
- KONTAK Z ŻYWNOŚCIĄ
Linia wyrobów firmy Vikan, dedykowana dla przemysłu spożywczego, jest certyfikowana w zakresie kontaktu z żywnością zarówno według wymogów europejskich jak i amerykańskich.Europejskie rozporządzenie 2002/72/EC z 06.08.2002, dotyczące materiałów i produktów z tworzywa sztucznego mogącego mieć kontakt z artykułami żywnościowymi.Również wszystkie barwniki użyte do produkcji kolorowych wyrobów firmy Vikan są w pełni przystosowane do kontaktu z żywnością, w ich składzie nie ma ołowiu, kadmu, chromianu-heptamolibdenu. Pełną zgodność w zakresie migracji głównych związków amino-aromatycznych i metali ciężkich potwierdza rozporządzenie EC-2002/72/EC.
- ERGONOMICZNE WZORY I KSZTAŁTY
Vikan już na etapie projektu przykłada szczególną wagę do bezpiecznego i efektywnego korzystania przez personel ze sprzętów do czyszczenia. Chodzi przecież nie tylko o wygodę, ale też czas poświęcony na sprzątanie i ewentualne urazy, które często prowadzą do absencji w pracy. Wśród najczęstszych przyczyn związanych z nieobecnością wymienić można problemy z kręgosłupem i stawami, dlatego tak istotny jest dobór odpowiednich narzędzi do czyszczenia zarówno pod względem przeznaczenia jak i rozmiaru.
Przykładem są kije do mocowania mopów, szczotek i ściągaczy, których długość powinna być dopasowana do wzrostu użytkownika a właściwa średnica pomaga dobrze leżeć w dłoniach. Vikan posiada w swojej ofercie kije różnej długości, także z regulacją teleskopową. Punktem wyjścia przy opracowywaniu kształtów rękojeści szczotek i zmiotek Vikana, był kształt dłoni i potrzeba równomiernego obciążania wszystkich mięśni ramienia w trakcie pracy. Osoby korzystające z rozwiązań firmy, doceniły także rodzaje i jakość włosia użytego do wytwarzania sprzętu, które przy odpowiednim doborze pozwala przenosić cały nacisk dłoni na czyszczona powierzchnię. Warto też dodać, że właśnie dzięki specjalnemu kształtowi włosia i jego sposobom mocowania w korpusie szczotki, szybciej odprowadzany jest nadmiar wody, dzięki temu na narzędziach znacząco zredukowano namnażanie się mikroorganizmów.
- SYSTEM KODOWANIA KOLORAMI (Vikan colour coded concept)
W wielu przedsiębiorstwach elementem coraz powszechniej stosowanego programu HACCP jest system kodowania kolorami. Metoda ta, znacząco ogranicza możliwość zanieczyszczenia wyrobów w trakcie cyklu produkcyjnego, dzięki wyodrębnieniu dróg dla poszczególnych stref zakładu. Strefom zostają przydzielone konkretne kolory, dzięki temu sprzęt czyszczący z jednej strefy omyłkowo nie trafi do innej, ograniczając tym samym ryzyko tzw. zakażeń krzyżowych. Oferta firmy Vikan obejmuje obecnie 9 kolorów przeznaczonych do systemu kodowania.
- DBAŁOŚĆ O ŚRODOWISKO
W wypadku firmy Vikan - skuteczne czyszczenie to czyszczenie ekologiczne, tak więc liczne ergonomiczne rozwiązania idą w parze z ogólnymi planami redukcji użycia detergentów i wody. W trosce o podniesienie jakości procesów produkcji i utrzymywanie proekologicznych standardów, Vikan wdrożył ISO 14001: 2004 System zarządządzania jakością.