Blog wpisy

Pokaż wszystko

Ewolucja standardów: BRC i stosowanie długopisów wykrywalnych

Ewolucja standardów: BRC i stosowanie długopisów wykrywalnych

Najnowsze wydanie certyfikacji BRC Food Safety - wersja 9, dotyczy ewolucji najlepszych praktyk w zakresie bezpieczeństwa żywności.

Wiele zakładów ma już za sobą audyt zgodny z tą wersją. Wczesne dane zostały udostępnione pod koniec zeszłego roku i obejmują tematy takie jak: kontrola produktu, standardy zakładu, personel i bezpieczeństwo żywności. Zawiera także bezpośrednie odniesienie do długopisów w Klauzuli 4.9.6.2.

Podstawy mycia rąk w branży spożywczej

Podstawy mycia rąk w branży spożywczej

Aż trudno sobie wyobrazić, że jeszcze w połowie XIX wieku lekarze przed operacją nie odkażali dłoni. O znaczeniu mycia rąk wiemy od Ignaza Semmelweisa, nazwanego ojcem antyseptyki i to dzięki niemu zawdzięcza się zwrócenie uwagi na potrzebę odkażania rąk przed wykonywaniem badań i zabiegów medycznych. Niedawno światowa pandemia COVID-19 przypomniała nam o konieczności regularnej i skutecznej higieny rąk, aby ograniczyć rozprzestrzenianie wirusów. Według UNICEF, prosta czynność mycia rąk mydłem i czystą wodą może ratować życie i zmniejszać zachorowania, pomagając zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych pozostawianych na powierzchniach, przenoszonych przez powietrze i przez ludzkie odchody lub żywność. Wiele kluczowych patogenów przenoszonych przez żywność można kontrolować poprzez właściwą higienę rąk, w tym norowirusy, Salmonellę, Campylobacter, E. coli, Listerię i Vibrio cholerae.

5 KROKÓW, ABY SALMONELLA NIE ZNALAZŁA SIĘ W TWOIM PRODUKCIE!

5 kroków, aby SALMONELLA nie znalazła się w twoim produkcie!

Z jakimi produktami spożywczymi kojarzysz Salmonellę? Większość ludzi uważa, ze to surowe mięso i jaja, a rzadziej w produktach suchych lub sypkich, takich jak mąka czy orzechy. Niemniej jednak, Salmonella to bardzo odporna bakteria i może przetrwać we wszystkich rodzajach żywności.

W pigułce: Salmonella to główna przyczyna chorób przenoszonych przez żywność. Szacuje się, że bakterie Salmonelli powodują ponad 90 milionów przypadków biegunek co roku na całym świecie.
Najczęstsze objawy zatrucia Salmonellą to biegunka, skurcze brzucha i gorączka w ciągu 12 do 72 godzin od spożyciu skażonego produktu. Choroba zazwyczaj trwa od 2 do 7 dni, i większość ludzi nie potrzebuje leczenia. Jednak bywają przypadki, gdzie zatrucie Salmonellą może być poważne, a nawet prowadzić do śmierci.

Detektory metali vs Detektory X-ray

Detektory metali vs Detektory X-ray

Bezpieczeństwo ma kluczowe znaczenie w branży spożywczej. Zanieczyszczenia takie jak metale, szkło lub kamienie, mogą zagrażać konsumentom, uszkadzać urządzenia produkcyjne i zniszczyć reputację marki. Detektory metali i maszyny x-ray są najlepszą linią obrony w identyfikowaniu ciał obcych i zanieczyszczeń w produkcji spożywczej.
Wiele firm zastanawia się, czy lepsza jest maszyna rentgenowska czy detektor metali!

Sprzęt do czyszczenia ręcznego

SPRZĘT DO CZYSZCZENIA RĘCZNEGO

Czystość urządzeń, sprzętu i powierzchni roboczych na terenie zakładu przemysłowego jest zagadnieniem o priorytetowym znaczeniu i ma bezpośredni wpływ na jakość i zgodność wytwarzanych produktów w branżach: spożywczej, opakowaniowej i kosmetycznej. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia nawet 23 miliony osób rocznie w Europie choruje w wyniku spożycia zanieczyszczonej żywności, a kilka tysięcy z tego powodu umiera. Obszary zagrożeń to najczęściej bakterie i wirusy, ale również alergeny, substancje chemiczne oraz ciała obce.

RĘKAWICE OCHRONNE RĄK A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

RĘKAWICE OCHRONNE A ZAGROŻENIE MIKROBIOLOGICZNE

Na każdy centymetr kwadratowy powierzchni dłoni może przypadać średnio od 50 tysięcy do 5 milionów drobnoustrojów. Oprócz bakterii wchodzących w skład mikroflory fizjologicznej, znajdują się tam również bakterie chorobotwórcze, wirusy, pasożyty i grzyby, korzystające ze sprzyjających warunków do rozwoju i namnażania. Według raportu WHO, ok. 70% zakażeń epidemicznych jest wywoływanych na skutek przenoszenia zarazków przez zanieczyszczone ręce oraz powierzchnie.

DLACZEGO STOSUJEMY SPRZĘT WYKRYWALNY

DLACZEGO STOSUJEMY SPRZĘT WYKRYWALNY

Proces produkcji żywności i opakowań używanych w tej branży wymaga zastosowania szczególnych sposobów ochrony. Chodzi tu nie tylko o istniejące zagrożenia bakteryjne, ale także możliwość przedostania się do produktu narzędzi i innego drobnego sprzętu lub ich fragmentów. Najczęściej wynika to z nieuwagi pracowników zakładu i nie niesie za sobą poważniejszych skutków, jednak w skrajnych przypadkach następstwa mogą być dla firmy katastrofalne.

DLACZEGO STOSUJEMY PODZIAŁ NA STREFY OZNACZONE KOLORAMI.

DLACZEGO STOSUJEMY PODZIAŁ NA STREFY OZNACZONE KOLORAMI.

Jednym z celów stosowanego systemu HACCP jest dążenie do minimalizowania zakażeń bakteryjnych w zakładach przetwarzających żywność lub wszelkie artykuły mające styczność z żywnością. Elementem podstawowym jest ustalenie na terenie zakładu stref związanych z etapami produkcji, tak by ograniczać ryzyko kontaminacji produktu, strefom tym następnie przydzielone zostają kolory.

VIKAN HYGIENE SYSTEM

VIKAN HYGIENE SYSTEM

Produkty Vikan dla systemu HACCP przeznaczone są do długotrwałego i intensywnego użytkowania, znajdują odbiorców nastawionych na wysoką jakości wykonania.

VIKAN HYGIENE SYSTEM
VIKAN HYGIENE SYSTEM

Produkty Vikan dla systemu HACCP przeznaczone są do długotrwałego i intensywnego użytkowania, znajdują odbiorców nastawionych na wysoką jakości wykonania.

Firma Vikan jest światowym liderem w produkcji artykułów używanych w sektorach:

  • przetwórstwa i obrotu spożywczego - zakładach mięsnych, mleczarniach, produkcji garmażeryjnej, restauracjach i stołówkach, przetwórniach owocowo warzywnych, zakładach rybnych, ciastkarskich i piekarskich, przy produkcji przypraw i dodatków spożywczych, rozlewniach wód, miejscach konfekcjonowania
  • dystrybucji i produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego
  • przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym – produkcji leków, materiałów opatrunkowych, suplementów diety, produkcji drobnego sprzętu medycznego
  • służbie zdrowia i wszystkich innych miejscach, gdzie wymagane jest utrzymanie podwyższonych norm higienicznych

     
  • UŻYCIE ODPORNYCH MATERIAŁÓW

Wieloletnie doświadczenie firmy, testy i analizy zużycia pozwoliły wytworzyć doskonałą gamę narzędzi do profesjonalnego zastosowania. Trudne warunki pracy, wyśrubowane normy ochrony bakteriologicznej oraz intensywne użytkowanie (często w systemie 2 lub 3 zmianowym) stawiają przed producentami tego typu sprzętu coraz wyższe wymagania. Dlatego do wytworzenia produktów Vikan zastosowano specjalne, mocne i nienasiąkliwe materiały, wyprodukowane z tworzyw opartych na granulatach najwyższej jakości. Dzięki temu szczotki, wiaderka, zmiotki, skrobki i pozostały sprzęt, w czasie codziennej eksploatacji gromadzą mniej wilgoci, szybciej wysychają i wolniej się zużywają.

Dodatkowym atutem jest odporność na niskie i wysokie temperatury (dla większości produktów Vikana to zakres -25°C do 121°C), pozwalająca bezpiecznie użytkować tego typu sprzęt w chłodniach i komorach, a także przeprowadzać sterylizację termiczną. Świadomość wynikającą z potrzeb i specyfiki procesów technologicznych, określiła też produkty Vikana w zakresie odporności na kontakt z kwasami i zasadami, firma deklaruje bezpieczny przedział między 1,5ph a 13ph. Wszelkie dopuszczone detergenty, używane zgodnie z ich przeznaczeniem i dawkami, mogą mieć kontakt z produktami z tworzywa sztucznego firmy Vikan.

  • KONTAK Z ŻYWNOŚCIĄ

Linia wyrobów firmy Vikan, dedykowana dla przemysłu spożywczego, jest certyfikowana w zakresie kontaktu z żywnością zarówno według wymogów europejskich jak i amerykańskich.Europejskie rozporządzenie 2002/72/EC z 06.08.2002, dotyczące materiałów i produktów z tworzywa sztucznego mogącego mieć kontakt z artykułami żywnościowymi.Również wszystkie barwniki użyte do produkcji kolorowych wyrobów firmy Vikan są w pełni przystosowane do kontaktu z żywnością, w ich składzie nie ma ołowiu, kadmu, chromianu-heptamolibdenu. Pełną zgodność w zakresie migracji głównych związków amino-aromatycznych i metali ciężkich potwierdza rozporządzenie EC-2002/72/EC.

  • ERGONOMICZNE WZORY I KSZTAŁTY

Vikan już na etapie projektu przykłada szczególną wagę do bezpiecznego i efektywnego korzystania przez personel ze sprzętów do czyszczenia. Chodzi przecież nie tylko o wygodę, ale też czas poświęcony na sprzątanie i ewentualne urazy, które często prowadzą do absencji w pracy. Wśród najczęstszych przyczyn związanych z nieobecnością wymienić można problemy z kręgosłupem i stawami, dlatego tak istotny jest dobór odpowiednich narzędzi do czyszczenia zarówno pod względem przeznaczenia jak i rozmiaru.

Przykładem są kije do mocowania mopów, szczotek i ściągaczy, których długość powinna być dopasowana do wzrostu użytkownika a właściwa średnica pomaga dobrze leżeć w dłoniach. Vikan posiada w swojej ofercie kije różnej długości, także z regulacją teleskopową. Punktem wyjścia przy opracowywaniu kształtów rękojeści szczotek i zmiotek Vikana, był kształt dłoni i potrzeba równomiernego obciążania wszystkich mięśni ramienia w trakcie pracy. Osoby korzystające z rozwiązań firmy, doceniły także rodzaje i jakość włosia użytego do wytwarzania sprzętu, które przy odpowiednim doborze pozwala przenosić cały nacisk dłoni na czyszczona powierzchnię. Warto też dodać, że właśnie dzięki specjalnemu kształtowi włosia i jego sposobom mocowania w korpusie szczotki, szybciej odprowadzany jest nadmiar wody, dzięki temu na narzędziach znacząco zredukowano namnażanie się mikroorganizmów.

  • SYSTEM KODOWANIA KOLORAMI (Vikan colour coded concept)

W wielu przedsiębiorstwach elementem coraz powszechniej stosowanego programu HACCP jest system kodowania kolorami. Metoda ta, znacząco ogranicza możliwość zanieczyszczenia wyrobów w trakcie cyklu produkcyjnego, dzięki wyodrębnieniu dróg dla poszczególnych stref zakładu. Strefom zostają przydzielone konkretne kolory, dzięki temu sprzęt czyszczący z jednej strefy omyłkowo nie trafi do innej, ograniczając tym samym ryzyko tzw. zakażeń krzyżowych. Oferta firmy Vikan obejmuje obecnie 9 kolorów przeznaczonych do systemu kodowania.

  • DBAŁOŚĆ O ŚRODOWISKO  

W wypadku firmy Vikan - skuteczne czyszczenie to czyszczenie ekologiczne, tak więc liczne ergonomiczne rozwiązania idą w parze z ogólnymi planami redukcji użycia detergentów i wody. W trosce o podniesienie jakości procesów produkcji i utrzymywanie proekologicznych standardów, Vikan wdrożył ISO 14001: 2004 System zarządządzania jakością.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl